Netwerk en relaties

Netwerk en relaties

Door beperkingen op het gebied van sociale vaardigheden en door het soms moeilijk begrijpen van indirecte/non verbale communicatie is het opbouwen en behouden van een netwerk niet altijd vanzelfsprekend voor mensen met ASS. Het sociaal netwerk van mensen met ASS is vaak klein. Dat maakt het netwerk van mensen met ASS ook kwetsbaar.

Soms kunnen vrijwilligers een rol spelen bij de invulling van bijvoorbeeld vrije tijd en kunnen zij een goede aanvulling vormen op het bestaande netwerk. Er zijn verschillende organisaties op het gebied van vrijwilligerswerk. 

Dat zijn onder andere het Rode Kruis; Rode Kruis, Vereniging Humanitas Vereniging Humanitas, district noord, Mezzo Mezzo

Ook lotgenotencontacten kunnen belangrijk zijn voor de herkenning en erkenning van ASS. Delen van ervaringen biedt vaak steun.

De lotgenotencontacten gelden voor de mensen met ASS zelf, maar ook voor hun omgeving. Denk aan ouders, (ex)partners, maar ook aan broers en zussen (zie meer informatie over brussengroepen)en opa’s en oma’s. Vanuit de NVA worden bijvoorbeeld bijeenkomsten voor (ex)partners georganiseerd. Zie ook bij mantelzorg informatie over andere organisaties die actief zijn op het gebied van ondersteuning van de mantelzorg of naaste omgeving. Zie ook onze informatie over mantelzorg en autisme.
 

PAS Nederland is de belangenvereniging voor en door normaal begaafde volwassenen met ASS. Zij organiseren verschillende lotgenotencontact, zoals gespreksgroepen, contactdagen of wandelingen. Zie PAS Nederland

Het Autisme Informatie Centrum (AIC) van de NVA heeft elke maandagochtend van 9.00 uur tot 12.00 uur spreekuur in het gebouw van Buurtcentrum TuinPad, Bessemoerstraat 4, 9741 AJ GRONINGEN. Hier kunnen mensen terecht met hun vragen en kunnen zij met lotgenoten hun ervaringen delen. Zie ook AIC Groningen

Op de website van de NVA  is onder het kopje contacten met lotgenoten meer informatie te vinden.

Kijk ook eens op de website www.wehelpen.nl. Waar mensen bij elkaar gebracht kunnen worden; een vraag om hulp, maatje of iets anders en iemand die dit kan en wil bieden.

Lotgenoten

Voor mensen die onder behandeling zijn van Lentis/Jonx/ATN bestaat ook de mogelijkheid voor deelname aan lotgenotengroepen. Meestal staan in de bijeenkomsten thema's centraal en is het lotgenotencontact een nevendoel.

Mama Vita-groep van start in provincie Groningen. Mama Vita is een organisatie waarin moeders van kinderen met ASS bijeen komen en elkaar ondersteunen en informeren. Het is opgestart door Anita Schuit en Nienke Roorda, mailadres is mamavitagroningen@gmail.com

Als het vinden van een partners moeilijk gaat.

Soms kan het moeilijk zijn om een partner te vinden. Uniekdating is een relatiebureau dat zich gespecialiseerd heeft in relatiebemiddeling voor mensen met een licht verstandelijke beperking of autisme. uniekdating.nl/
 

Seksualiteit

Rondom seksualiteit kunnen voor mensen met autisme verschillende vragen aan de orde zijn. Voorlichting over en het bespreekbaar maken van seksualiteit is belangrijk.

Autisme Centraal heeft het programma voor relationele en seksuele vorming voor jongeren en volwassenen met autisme. Het heet seks@autisme.kom.
Daarnaast bestaat het werkboek voor mensen met een verstandelijke beperking over relaties. Het heet seks @ relaties.kom
Zie op de website van Autisme Centraal voor meer boeken over autisme en relatievorming.

Ook op de website van het kenniscentrum seksualiteit; Rutgers WPF is meer informatie te vinden.

Kentalis heeft een methode uitgebracht met veel visueel materiaal. Zie de website begrensde liefde.

Praten over seks; methode voor het ondersteunen van mensen met een verstandelijke beperking bij hun seksuele ontwikkeling (begeleidersboek)

Hallo ik; Wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Seksuele beleving van gehandicapten.

Tot slot verwijzen we nog naar de methodes van Ellen Suykerbuck en Erik Bosch die speciaal gericht zijn op mensen met een verstandelijke beperking. Zie hun website.

Zie ook informatie over het boek Ik Puber; Psychoseksuele ontwikkeling bij adolescenten met een autisme spectrum stoornis.

  • Ga terug naar het overzicht