Terugblik op geslaagd symposium 'Autisme Inclusief, wat anders'

Op 22 november was ons (Autisme Netwerk Groningen en Autisme Expertise Netwerk Drenthe) symposium. We kijken terug op een zeer geslaagde ochtend. De basis van het symposium met ongeveer 300 deelnemers was ons manifest 'Provincies Groningen en Drenthe autismevriendelijk'. 

                                             Samen willen we bijdragen aan een inclusieve samenleving waarin
                                        mensen met autisme op alle levensterreinen tot hun recht kunnen komen.
                                                               Daar hebben we immers allemaal baat bij.
                                                   We zijn er nog niet, maar we zijn wel op de goede weg.
                                                  Met het manifest willen we de impact hiervan vergroten.


Met dagvoorzitter Hanneke Kappen, sidekick en ervarinsdeskundige Coen Hut werd samen met de gastsprekers Bep Schilder over ‘Een huid van niks’, Jeanet Landsman over 'werken met autisme, het kan!  en werkwebautisme en Peter Vermeulen van Autisme Centraal over ‘Autisme en geluk, missionimpossible?’ de strekking van het manifest concreet gemaakt.

Laten we er samen werk van maken......Luisteren, afstemmen, veiligheid creëren, maak gebruik van helpende tools, zoals werkwebautisme, heb oog voor welbevinden, compenseer faalervaringen met succeservaringen, zorg voor balans (help niet om obstakels, uitdagingen te vermijden en verwachtingen te verlagen, maar help met het nemen van obstakels en overwinnen van uitdagingen), samen bruggen bouwen, zie je voornaam, niet je label en voel je welkom op alle levensterreinen. Peter Vermeulen verbeelde dit laatste in zijn presentatie mooi met het beeld van Café Cheers.

Klik hier voor een impressie van de ochtend

Tijdens de pauze waren er mooie voorbeelden van inclusie in woord en beeld te zien bij de inclusietafels; hoe kleine acties kunnen bijdragen aan betekenisvol leven. Hein van de Water, Cedric de Vos, Autisport LeekAutisme Digitaal, Proeftuin Autisme, Sensatie van een goed LevenGastouderbureau De 4 Blokken en werkgever Gert Boels.

De ochtend werd afgesloten door Douwe Wilts, huisdichter van de dag en ervaringsdeskundige  Lees hier het gedicht.

  • Ga terug naar het overzicht