'Naomie, wat kies ik voor haar'. Binnenkort is de boekpresentatie

Tijdens de autismeweek (28 maart – 4 april) verschijnt van Wilma Klaassen bij uitgeverij Timon het boek: Naomi. Wat kies ik voor haar?
Een moeder op zoek naar een goed leven voor haar verstandelijk gehandicapte kind Naomi heeft autisme, een ernstige verstandelijke handicap en kampt met epilepsie. Ze ziet er leuk uit, ze kan lopen, zwemmen en praten. Juist deze combinatie schept verwarring. Wat maakt het verwarrend? Naomi weet niets van dit boek af. Hoe zit dit?
Het verhaal speelt zich af in Schoonebeek, Zuidoost-Drenthe. Door de verhalen heen worden vele facetten van dit dorp benoemd. Zoals: generaties, ruimte, kerk, jongerencultuur, blijven of weggaan? De hoofdpersoon is Naomi. Wilma heeft gesprekken met de vroegere klasgenoten en een buurmeisje van Naomi over hun dromen en keuzes. Maar ook ging ze het gesprek aan met haar andere dochter en haar zoon. De auteur deelt haar ervaring; wat betekent het om te moeten kiezen voor iemand die zelf niet kan laten weten wat zij wil of wat goed voor haar is?
Dit nodigt uit tot nadenken over vragen als: Waar is iemand die zelf niet kan kiezen thuis? Hoe kan je verantwoordelijk zijn? Hoe geef je iemand houvast in een wereld die zo anders is dan de jouwe? Waar is gepaste ondersteuning te vinden?
Bijzonder is dat Wilma Klaassen niet alleen schrijft vanuit haar eigen perspectief maar ook vanuit de blik van Naomi’s zus, broer en leeftijdsgenoten tussen wie zij opgroeide in het Drentse dorp Schoonebeek.
Inmiddels woont haar 22-jarige dochter in een dorpsgemeenschap die zich intensief inzet voor mensen met een verstandelijke handicap.
Reactie ‘Dit boek maakt zichtbaar dat de vraag naar het goede leven iedere dag opnieuw gesteld moet worden. De gezamenlijke ontdekkingstocht naar de invulling van het goede leven wordt heel treffend beschreven. Het boek staat bol van kleine en grote wijsheden en lessen voor professionals, voor studenten maar eigenlijk voor ieders’ kijken naar en denken over mens-zijn.’
– Maaike Hermsen, 2020. Lector Ethiek van verbinding met mensen met een verstandelijke beperking. Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Titel: Naomi. Wat kies ik voor haar?
Subtitel: Een moeder op zoek naar een goed leven voor haar verstandelijk gehandicapte kind Auteur:
Wilma Klaassen ISBN: 978 9492094 292
Verschijnt: 27 maart in alle online en fysieke boekhandels Productvorm: harde kaft Voorverkoop via www.wilmaklaassen.nl Uitgever: Uitgeverij Timon, Groningen

 

  • Ga terug naar het overzicht