GEANNULEERD NVA Autismeweek 2020

NVA Autismeweek 2020: PRIKKELS!

Van 28 maart tot en met 4 april 2020 vindt de NVA Autismeweek plaats met als thema: prikkels! De Autismeweek wordt jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Autisme (NVA) rond Wereld Autisme Dag 2 april.

Prikkels!

Een prikkel is informatie die binnenkomt via onze zintuigen. Bijvoorbeeld licht, geluid, geur, pijn, en temperatuur. Mensen met autisme reageren vaak anders op prikkels dan mensen zonder autisme. De onderlinge verschillen zijn daarbij heel groot. Zo zoekt de één prikkels actief op, terwijl de ander ze juist zoveel mogelijk uit de weg gaat. En de één wordt keer op keer overweldigd door prikkels, terwijl de ander veel prikkels juist niet waarneemt. Mensen met autisme en een verstandelijke beperking lijken extra kwetsbaar te zijn voor problemen op het gebied van prikkelverwerking.

Erik Scherder

Tijdens de Autismeweek staat de NVA onder meer stil bij een prikkel die voor veel mensen meestal positief uitpakt: muziek. Op zaterdag 28 maart 2020 vindt er een symposium plaats over dit onderwerp bij de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam, met gastoptredens van onder meer hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en Aaltje van Zweden, oprichter van stichting Papageno.

Evenementen – ook bij u in de buurt

Tijdens de Autismeweek zullen er in het hele land activiteiten plaatsvinden rondom autisme en prikkels. De NVA-regio’s en de Autisme Info Centra (AIC’s) organiserentijdens de Autismeweek inloopmiddagen, informatiemarkten of lezingen. En nietalleen de NVA, maar ook tientallen andere organisaties zullen bijeenkomsten organiserenwaarbij mensen met en zonder autisme met elkaar in gesprek gaan. Kijk voor alle activiteiten op de pagina `Evenementen`.

Wat ga jij doen tijdens de Autismeweek van 2020? Breng jij - voor de verandering - een ode aan de stilte? Of ga je juist voor de stevige prikkel? Laat het ons weten en meld jouw activiteit nu aan via het formulier onder het kopje ‘Evenement aanmelden’ van deze website.

  • Ga terug naar het overzicht
Locatie
Start28 maart 00:00
Einde03 april 00:00